Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ (ΕΒΡΑΙΩΝ): ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 05 Η JERUSALEM POST ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ" ΕΓΡΑΨΕ: «Η ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ (IDF) ΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ - ΕΤΣΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΙΣΤΑ "CASUS BELLI" ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»


"ΑΡΧΙΔΑΜΟΣ"
ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΚΑΤΑ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ Νο [ 00020 ] [ 2010.02.02 00:00 ]

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ (ΕΒΡΑΙΩΝ): ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 05 Η JERUSALEM POST ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ" ΕΓΡΑΨΕ: «Η ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ (IDF) ΝΑ ΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ - ΕΤΣΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΙΣΤΑ "CASUS BELLI" ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ»





ΕΤΣΙ Η ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΕΝΑΝ ΕΜΜΕΣΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ) ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΣΕΙ Ο ΟΗΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ. ΜΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ «ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ». ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΣΙΚΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.









Του  Κώστα Μπετινάκη

Δεν έχει ματαξαναγίνει: Ένας επικείμενος πόλεμος να έχει με τόση ένταση και δημοσιότητα διαφημιστεί, όσο η επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε ο Ισραηλινός αρχηγός του Επιτελείου  Ντάνιελ Χαλούτζ, «πόσο μακριά είναι έτοιμο το Ισραήλ να φτάσει για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, απάντησε: «Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα». Η απόσταση ακριβώς της σχεδιαζόμενης αεροπορικής επιδρομής.

Χωρίς καμία επιφύλαξη, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές  έχουν αποκαλύψει ότι ο τωρινός και ενδεχομένως και ο επόμενος πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, έχει δώσει την εντολή στις ισραηλινές «Αμυντικές Δυνάμεις», (όπως ευφημιστικά αποκαλούνται) να προετοιμαστούν  για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς με στόχο τις τοποθεσίες όπου πραγματοποιεί το Ιράν εμπλουτισμό ουρανίου. Όπως αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου στις 11 Δεκεμβρίου 05, η εντολή έχει προωθηθεί από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στο Γενικό Επιτελείο. Σύμφωνα με πηγές στο ισραηλινό Επιτελείο «ήδη η επιχείρηση έχει προετοιμαστεί και βρίσκεται στο ανώτατο επιχειρησιακό στάδιο ετοιμότητας- G» επιμένει το δημοσίευμα.

Αλλά ας δούμε την αντιμετώπιση του θέματος από τον ισραηλινό Τύπο:

Στις 3 Δεκεμβρίου 05, η Jerusalem Post με τίτλο, «Αντιμετωπίζοντας την ιρανική πυρηνική απειλή», γράφει: «Η είδηση της αποχώρησης του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν από το κόμμα «Λικούντ» και η δημιουργία του νέου κόμματος «Καντίμα», απέσπασε την προσοχή από ένα στρατηγικής σημασίας ζήτημα»: «Το εβραϊκό κράτος φαίνεται πως έχει δημιουργήσει την ικανότητα δευτέρου πλήγματος εν όψει του γεγονότος ότι το Ιράν καθίσταται πυρηνική δύναμη».

Δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην έγκριση της πώλησης από την Γερμανία δύο τύπου «Δελφίνι» υποβρυχίων στο Ισραήλ, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων $. Το ένα τρίτο της αξίας τους θα χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

Τα δύο αυτά υποβρύχια έρχονται να προστεθούν στα ήδη τρία του ιδίου τύπου που διαθέτει το ισραηλινό ναυτικό. Με τη διαφορά, ότι τα νέα έχουν δυνατότητα Παραμονής εν καταδύσει για περισσότερο χρόνο - για εβδομάδες. Τα «Δελφίνια», έχουν ειδικούς τορπιλοσωλήνες με τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων «Κρουζ» με πυρηνικές κεφαλές. Τα υποβρύχια αυτά αποτελούν ισχυρό στρατιωτικό ατού επειδή είναι δύσκολο να επισημανθούν όσο βρίσκονται εν καταδύσει, και αποτελούν το στοιχείο του δευτέρου πλήγματος στην τριπλή στρατηγική δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος (από ξηρά-αέρα και θάλασσα) όπως είχε διαμορφωθεί τόσο από τη Σοβιετική Ένωση όσο και τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».

Είναι η πρώτη φορά που έστω έμμεσα, ο ισραηλινός Τύπος υπαινίσσεται την πυρηνική δυνατότητα του Ισραήλ. Ουδέποτε πριν το Ισραήλ έχει παραδεχτεί κάτι παρόμοιο, και είναι γνωστή η μεταχείριση που έχει υποστεί από το ισραηλινό κράτος ο πυρηνικός επιστήμονας Μορντεχάι Βανούνου όταν αποκάλυψε πριν δύο δεκαετίες την πυρηνική δυνατότητα του Ισραήλ. (Αφού εξέτισε μακρόχρονη ποινή κάθειρξης για προδοσία, εξακολουθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό).

Ας διαβάσουμε όμως και τη συνέχεια του άρθρου της ισραηλινής εφημερίδας: «Η αναφερθείσα πυρηνική προοπτική του Ισραήλ αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστεί το χειρότερο σενάριο των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) να υστερήσουν σε συμβατικές δυνατότητες. Έτσι το Ισραήλ θεωρεί ότι εάν κάποιο εχθρικό κράτος διατηρεί στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά “casus belli” και απαιτείται προληπτική δράση».

Στις 27 Δεκεμβρίου 05, η Haaretz έγραψε: « Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και άμυνας του Κνέσετ Γιουβάλ Στάινιτζ δήλωνε πως στην περίπτωση που το Ιράν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα ανενόχλητο, μέσα σε ένα-δύο χρόνια θα έχει πυρηνική ικανότητα».

Είχε προηγηθεί κατάθεση του αρχηγού της Μοσάντ Μεΐρ Ντάγκαν στην επιτροπή ο οποίος είχε υποστηρίξει πως «σε τρία ή τέσσερα χρόνια το Ιράν θα είναι σε θέση να παράγει πυρηνική βόμβα».

Για τις πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ, ενημέρωσε ο Ισραηλινός Επιτελάρχης αντιπτέραρχος Νταν Χαλούτζ, την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα στις 22 Δεκεμβρίου 05. Στις συνομιλίες του με τον Τούρκο Επιτελάρχη στρατηγό Χιλμί Οζκόκ, αναφέρθηκε –σύμφωνα με πληροφορίες της Τζερούσαλεμ Ποστ- ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει ενός νέου τύπου πύραυλο τύπου «Σιχάμπ» 4 και 5, που έχει την δυνατότητα να πλήξει την Αγκυρα.

Στις 9 Δεκεμβρίου 05, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Σολ Μοφάζ, είχε διακηρύξει ότι ενόψει των πυρηνικών σχεδίων του Ιράν, το Τελ Αβίβ «δεν θα βασιστεί σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις, αλλά προετοιμάζει άλλες λύσεις».

Ο Μπίμπι Νετανιάου, που ενάλαβε την αρχηγία του Λικούντ μετά την αποχώρηση του Σαρόν, δήλωσε πως «στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Σαρόν δεν αναλάβει δράση εναντίον του Ιράν, τότε όταν σχηματίσω νέα κυβέρνηση, (μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2006) θα κάνουμε ό,τι και στο παρελθόν εναντίον του αντιδραστήρα του Σαντάμ».

Τον Ιούνιο του 1981 το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα Οσιράκ του Ιράκ.

Πάντως, η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν συμμερίζεται την πολεμοχαρή άποψη της πολιτικής της ηγεσίας για στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Δημοσκόπηση της εφημερίδας «Yedioth Axronoth» που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 05, δείχνει ότι το 58% των Ισραηλινών πολιτών πιστεύει πως η διαφορά  για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα πρέπει να επιλυθεί με τη διπλωματική οδό ενώ μόνο το 36% υποστηρίζουν την καταστροφή των ιρανικών αντιδραστήρων με στρατιωτικό πλήγμα.

Είναι χαρακτηριστική και η στάση της κυβέρνησης Μπους στο θέμα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών (γνωστός μας από την θητεία του στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα) Νίκολας Μπερνς σε συνέντευξή του στον «Σπήγκελ» (20 Δεκ 05) δηλώνει: «Η υπομονή μας με το Ιράν δεν είναι απεριόριστη».

Όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το τέλος Μαρτίου 06, αποτελεί την καταληκτική προθεσμία για να εξαπολυθεί η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν.

Αλλά στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να δοθεί η έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον ΟΗΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Έτσι η ισραηλινή απειλή αποτελεί ταυτόχρονα έναν έμμεσο εκβιασμό για τις ΗΠΑ, αλλά και τους ευρωπαίους (κυρίως Βρετανία, Γαλλία Γερμανία και Ρωσία) να προτείνουν αντίποινα που θα θέσει ο ΟΗΕ εναντίον του Ιράν. Μια τακτική εκβιασμού με τη σφραγίδα «πόλεμος ή κάτι άλλο». Το Ισραήλ φυσικά γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσουν κατόπιν της πολεμικής του επιχείρησης, οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και γνωρίζει πως αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμες η Ουάσιγκτον, αλλά και η Ευρώπη να αντιμετωπίσουν έναν τρίτο πόλεμο στην περιοχή.

Μύθος η πυρηνική απειλή του Ιράν

Για το Εργατικό κόμμα του Ισραήλ, όλη αυτή η υπόθεση αποτελεί έναν κινδυνολογικό μύθο, επειδή δεν πιστεύουν πως το Ιράν αποτελεί άμεσο πυρηνικό κίνδυνο. Είναι ωστόσο ένα όπλο προπαγάνδας για τα μέλη του νέου κόμματος του Σαρόν και του Λικούντ στην προεκλογική αντιπαράθεσή τους.

Σε αντίθεση με τους υστερικούς ισχυρισμούς που ακούγονται τόσο στις ΗΠΑ από φιλοεβραϊκά λόμπι, όσο και στο Ισραήλ, ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, επικεφαλής της ΙΑΕΑ, που παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια με επιθεωρήσει τις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν, υποστηρίζει πως «η ΙΑΕΑ δεν έχει βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα».

Αποστομωτική για τις πολεμικές κραυγές που ακούγονται από τους ιέρακες της αμερικανικής και της ισραηλινής πολιτικής σκηνής, είναι η πρόσκληση που έκανε ο Ιρανός εκπρόσωπος του  υπουργείου Εξωτερικών στην Τεχεράνη, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί: «Οι ΗΠΑ μπορούν να συμμετάσχουν  στη διεθνή προσπάθεια της κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα, αν παρακολουθήσουν και εγγυηθούν την τήρηση των θεμελιακών αρχών ποιότητας» (Εφημερίδα USA Today 11 Δεκ 05).

ΠΗΓΗ: